Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

HTML

Oldalak

Facebook

Lamer rovat: X-Rated

2011.08.22. 04:00 :: MrD

A Lamer demó mint fogalom 1995-ben került be a köztudatba. Ez időtájt még nagy divatja volt a számítógépes partyknak. Több neves rendezvény is volt ezekben az időkben kis hazánkban (Scenest, Rage, AntiQ, hogy csak néhányat említsek).

Az ilyen partykon hagyományosak voltak a különböző versenyek (compo-k). A grafikusok, zenészek, programozók különféle kategóriákban mérethették meg magukat. Grafikusoknál pl volt, hogy maximum 256 színt használhattak fel egy-egy kép elkészítéséhez, zenészeknél pedig a használható csatornák száma szerint voltak 4, illetve multichannel compo-k, a programozóknak pedig általában egy bizonyos fájlméret meghaladása nélkül kellett összeállítaniuk alkotásaikat (256 byte valamint 1, 4, 64 kbyte intro compo-k de volt egy kifejezetten demó kategória is, ahol elvileg nem volt méretkorlát, gyakorlatilag viszont szokott lenni valami magasabb, több Mbyte-os limit.). Utóbbiak általában már csapatban készült alkotások voltak, saját grafikussal, zenésszel és sokszor több programozóval. Bővebb infó az ilyen partykról itt olvasható.

Térjünk vissza 1995-be. Windows helyett a legtöbben még inkább DOS-t használtak, Pentium helyett többnyire 386-os, 486-os processzor dolgozott egy átlag pc felhasználó gépében. Ebben az évben Melan az Astroidea csapatból megpróbált egy olyan új kategóriát indítani, amely még ismeretlen volt a magyar közönség számára. Az új kategória neve Lamer Demó lett, amelybe a leírás szerint olyan alkotások indulását várták, amelyek megmosolyogtatják a nézőközönséget. Az első Lamer Demó kategóriát indító party a Scenest volt, 1995-ben. A következő években a többi partyn is megjelent a Lamer kategória.

Lehet, hogy mai szemmel kicsit már gagyinak fog tűnni a legtöbb alkotás technikai színvonala. A manapság divatos, vicces flash videókban is kidolgozottabb animációkat láthatunk néha de ne feledjük, 1995-ben vagyunk. Nem volt flash, szinte minden alkotásban pixelanimációkat használtak. Ma, mikor az operációs rendszerekhez is adnak valamilyen videószerkesztő szoftvert furcsa lehet azt olvasni, hogy annak idején a képet a hanggal szinkronba hozni egyáltalán nem volt egyszerű sőt, a csapatok általában saját programot írtak a tartalom megjelenítéséhez (Az Amiga demók többsége kivétel volt de erről majd az első ilyen demónál írok bővebben), emiatt egyébként mai gépeken gyakran már el sem indulnak ezek a demók mert az akkori hardverekre lettek megírva. Annak idején tehát egy ilyen alkotás elkészítése is viszonylag komoly tudást igényelt. Még egy kis infó a Lamer demókról itt.

Pár hete keresgéltem a YouTube-on és meglepve tapasztaltam, hogy egy-két régi Lamer Demó itt is elérhető. Elhatároztam, hogy megpróbálok bemutatni minden Lamer Demót az oldalon amely elérhető platformfüggetlen változatban. Sajnos a YouTube-ra sok klasszikus nem került fel de remélem, ez a bejegyzés meghozza az illetékesek kedvét és idővel egyre többet töltenek majd fel valamilyen videómegosztó oldalra. A videómegosztókra feltöltött Lamer Demók elérhetőségét várjuk a szerkesztőségbe: gagyifaktor_KUKAC_gmail_PONT_com

Renegades - X-Rated

Rögtön egy klasszikussal szeretnék indítani. Bár nem ez az első alkotás a Lamer Demók sorában, számomra ez alapozta meg a műfaj iránti rajongást. A Demót a Renegades nevű csapat követte el 1996-ban és a Scenest partyn mutatták be ahol első helyezést ért el.

Mi más is lehetett volna a téma, mint a Windows 95 és Bill Gates kifigurázása. Amikor a nem olyan távoli jövőben a gépek létezése kerül veszélybe, visszaküldenek egy terminátort, hogy alkossa meg a jövő operációs rendszerét...

A Láma Demókban egyébként a Windows, Bill Gates valamint a Microsoft csesztetése visszatérő motívum volt, főleg az Amiga demókban. :)

29 komment

Címkék: bill gates terminátor renegades x rated lamer demó scenest96

A bejegyzés trackback címe:

https://gagyifaktor.blog.hu/api/trackback/id/tr613157449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kotyomfitty 2011.08.23. 14:32:40

A sorozat nem lesz hosszu eletu, mert minden masodik lamer demo arrol szolt annakidejen, hogy tomcat monitort lop, aki ugyanaz a tomcat, aki ma Zs-kat celeb, es mindenkit feljelent, aki a multra emlekezteti :-)

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2011.08.23. 16:43:33

@kotyomfitty: tomcat nem csak monitort lopott, hanem volt par szoveges jateka pcre.

MrD · http://gagyifaktor.blog.hu 2011.08.23. 17:52:45

Nekem Tomcat kapcsán egy azóta szállóigévé vált mondása jut eszembe:

"Mindegy, hogy mi van egy demóban. A lényeg, hogy fröcsögjön a vér."

Van pár láma demó amelyeknek szinte minden második jelenetben folyt a vér. :)

kotyomfitty 2011.08.23. 17:59:20

@twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX:
Es azert is feljelent, ha a csoves.exe -t emlegetjuk? :-)

Blogerovac 2011.08.24. 19:05:38

"8, 16 channel compo-k", "16 kbyte compo-k"

Némi pontatlanságot találtam a postban. Nem a 2 hatványai alapján születtek a kategóriákat, hanem ésszerű érvek mentén. A fentiek nem léteztek. Persze sok köze ennek nincs is a bejegyzéshez, csak a tényszerűség miatt írom.

Amiga 4 csatornás hangja és az ebből születő 4 csatornás trackerek miatt volt 4 channel music compo. Ami ennél több csatornás volt, azt egyezményesen Multichannel componak hívták.

16k intro kategória szintúgy sosem volt. 256 byte, 1K, 4K, 64K intro compok voltak, és demo kategória, ami elméletileg nem volt méretkorlátozott, gyakorlatilag szokott lenni valami nagyon magas limit (nem 16K, sokkal több, inkább 16 Mb).

A Lamer demok természetesen nem voltak méretükben korlátozottak, hiszen ott a szórakoztatás és nem a code mérete volt a lényeg.

Érdekesség még, hogy Tomcat kezdetben több lamer demot készített, majd a saját rendezésű partikról később száműzte ezt a kategóriát.

MrD · http://gagyifaktor.blog.hu 2011.08.24. 20:04:57

@Blogerovac: Köszönöm az észrevételt, javítottam a pontatlanságokat.

Keen25 2011.08.25. 11:01:57

Ohh, istenem, a fiatalsag.. :)
Anno mi is indultunk meg az Á.V.H. (általános védelmi hiba) csapatnevvel. :) szereztunk is 3. (hivatalosan negyedik helyet Lamer kategoriaban).
Ha valakinek esetleg megvan a Redalert Es oreg nene, azt nagyon szeretnem viszontlatni. :)
Es igen, senki sem fogja elfelejteni soha tomcat es a 14-s Axion monitor kalandjat. :)
,, Tc anno erre azt mondta, hogy legalabb bekerult a neve a koztudatba)

MrD · http://gagyifaktor.blog.hu 2011.08.25. 11:34:20

@Keen25: Ezekről az alkotásokról még nem is hallottam. Sajnos nem voltunk igazán rendszeres party arcok. :( Ha esetleg fel tudnád rakni valamilyen videómegosztóra a demótokat akkor szívesen írunk majd róla. :)

Keen25 2011.08.25. 13:31:37

@MrD: Sajnos azt mar elnyelte az ido szele. A legnagyobb dobasunkat "a joizles" lecenzurazta a PC world dvdrol. :)
Szoval mi mar csak torenelem vagyunk. :)
De amiket soha nem fejeltek el. :)
seX-files
Oregnene es a redalert. (C&C=Cow and Chicken)

MrD · http://gagyifaktor.blog.hu 2011.08.25. 15:48:08

@Keen25: Sajnálom, pedig szívesen művelődtem volna egy kicsit. :)

gemby 2011.09.05. 20:16:18

@Keen25: ti voltatok az á.v.h.? jól rémlik, hogy ti csináltatok egy demot az action zenekar pinavadász című számára? égen-földön keresem azt.

Keen25 2011.09.05. 20:34:36

@guLi: Igen, mi voltunk. :)Eletunk legkinosabb 3,5 perce volt. :)
A forras meg talan valahol havernal megvan, de az utolso altalam ismert mukodo peldany tulaja sajnos mar elhunyt (GaBoNa).
Talan emg CLS-nel akadhat valami.
Azert jo erzes, hogy valaki meg tudja a nevunket. :)

gemby 2011.09.05. 21:14:32

@Keen25: oh, részvétem.

a sztori amúgy kb. annyi, hogy a 90-es évek végén - bőven tizenkevés évesen - pár haverral rátaláltunk egy rakás diskmagra, aztán mi egy pár év spéttel tudtunk meg ilyen dolgokat, hogy scene, partyk, compók stb.

születhettünk volna tíz évvel hamarabb, na.

úgy rémlik, hogy valamelyik diskmaghoz volt csatolva az egyik scene anyaga, és abban volt a pinavadász is. mekkorákat röhögtünk rajta... "nem bugyiba-szó", jajjistenem... :D

ha mégis megtalálnád, feltétlenül szólj, és ezúton is köszi, hogy megcsináltátok! :)

SE_ 2011.09.10. 00:06:34

Üdv mindenkinek! Az X-rated 1996 színvonalán állott. Az animációt .fli fileokból (Autodesk Animator) állítottuk össze, a hangokat szintén mi (Gibsonnal) kreáltuk 8 biten, plusz a T2-ből digitalizáltunk. Hacktor pedig összerázta az egészet. Jó ezt "klasszikusként" viszont látni! ;) A "korszak" számos lamer demót termelt, pl. a Capanna nevű csapat is jó anyagokat hozott. Anno nem volt net, illetve nem ilyen széles körben elterjedt, közösségi háló meg főleg nem volt. A "generációs szakadék" miatt talán sokat nem is értik a video lényegét, de akik igen, azoknak remélem kellemes emlék marad! Munkáink még: seX-Files (1. hely), Tele-One (4. hely) Üdv! SE

SE_ 2011.09.10. 01:31:34

Ja, bocs kihagytam a Kendermagot (lemezmagazin, vagy "diskmag") amit szintén mi követtünk el. A Facebook és a blogok világában nem egy nagy valami, de anno Szlovákiából kapni egy doboz 1''4-es kislemezt, hogy "másoljam fel" 1-10-ig azért elég komoly volt.

gemby 2011.09.15. 22:09:26

@SE_: na, a kendermag volt az egyik, amit mi is sokat olvastunk. cli, terror news, agyrém, booster, wrecked... valami kenderfish is rémlik, azok is ti voltatok?

istenem, de szép idők voltak.

SE_ 2011.09.16. 07:50:54

@guLi: Szevasz! A Kenderfish egy egyszeri különszám volt egy másik maggal közösen adtuk ki. Nálam egyébként a Terror News a legnagyobb "előd", Taylor mester szerkesztésében. Tényleg szép idők voltak! ;) De ne sopánkodjunk, most is hatalmas közösségi élet van, csak a hálón már nem ilyen formában. Ez a korszak pont emiatt nem fog soha visszatérni és marad egy lezárt, szép emlék.

eplethy 2018.09.20. 22:54:04

@kotyomfitty: Párszor hallottam már utalást erről a Tomcat vs. monitor történetről, de nem igazán ismerem. Elmesélnéd pár mondatban kérlek?

Adani 2019.09.30. 14:03:50

@eplethy:

Anno leírta valahol, hogy az egyik szervezőtől vett egy monitort, jó olcsón, hiszen lopták, orgazdaság miatt megrovás lett a vége asszem.

eplethy 2019.10.01. 21:00:51

@Adani: Köszi. Wow, a Tolvajkergetőkben meg orvgazdákat buktatott le.

Adani 2019.10.02. 12:37:02

@eplethy: Tuti innen ismerte fel mindig az orgazdákat meg, hogy mikor sumákol. Akkor még ő is azt hitte, mint sokan mások, akik kéz alatt okoska vesznek lopott holmit, hogy abban nincs semmi, jó vásárt csinált, és hát nem tudta, hogy lopott. Ha jóhiszemű vagy amúgy nem is büntetnek érte, mert az nem orgazdaság, de ha pl. egy sötét kapualjban szól oda valaki, hogy figyu má' tesa, nem kell egy bicikli 5 ezerért, és az nem egy full rozsdás, lestrapált 50 éves kemping akkor se a bíró, se a rendőr nem hiszi el neked, hogy nem tudtad, hogy nem lopott. Hasonló lehetett a féláron majdnem új monitor esete is, akkor még nem tudta, hogy az orgazdaság, valszeg azért is volt megrovás csak belőle ill. ejnye-bejnye mert annyira azért nem vette olcsón. Az egyik Booster magazinban anno írta, hogy amúgy a szervezők lenyúltak szinte mindent, km-nyi utp kábelt, isdn modemet, ami náluk volt vagy másnak adták el.

Az egyik kecskeméti party-n amúgy 1998-ban meg egy projektort nyúlt le valaki, egy hangfalba rakva vitte ki. Monitor lopás ezért sem nagyon valószínű egy 20 kilós crt monitort hogyan viszel ki észrevétlenül?

A projektoros le is bukott, mert a hülyéje árulta az újságban feladott hirdetésben. Fankadeli is beszélt róla, ő is scener volt a 90-es évek végén.

Adani 2019.10.02. 12:40:22

JUmper 98 party Debrecen:
www.youtube.com/watch?v=_P7L-nEYfvc

Feltűnik benne Fanka és Tomcat is itt se véletlenül kérdezik egy Axion monitorról. :)

BivanBi is említve van benne, aki az Elender rendszergazdája volt akkor mikor meghackelték 2000 körül. Ill. nála voltak ablakonkibasz party-k amik akkoriban beszédtémák voltak az IRC-n, még 2000 körül is emelgették mikor betárcsázós nettel nyomultam, hogy mekkora csörömpölés volt mikor kivágtak az ablakon egy Robotron terminált ami ripityára tört és a képcső akkorát robbant mint egy atombomba. Ők meg ártatlan képpel néztek ki az ablakon a többi lakóval együtt, hogy mi durrant ekkorát.

eplethy 2019.10.05. 16:47:48

@Adani: Jó kis balhék lehettek ezek. A Youtube video-t meg pont én töltöttem fel, ha jól emlékszem az extasy.fifteen.hu oldalról töltöttem le még valamikor a kétezres években. Pár éve meg felraktam, a kor mementójaként. Sajnos én totál kimaradtam ezekből a scene dolgokból, full offline voltuk itt vidéken (meg sokáig nem volt netem, mert faterom nem engedte, meg pénzem se volt rá). 98-ban amúgy is lamer voltam, kb. 1 éve volt még akkor csak PC-m. Fankadelit meg Tomcat-et felismertem. Volt még a Terror News, na meg a Revenge on... sorozat. Jó kis idők voltak, bár nem vágyok rá vissza.

Adani 2019.10.05. 18:58:32

@eplethy:
1998 őszétől volt modemem, egyből mehetett a levelezés Drót Posta Galamb, e-mail olvasás offline ,írás szintén csak éjszakai galambreptetésnél ment el, a válaszok is akkor jöttek, de még így űrkorszak volt a hagyományos csigapostához képest. Később már lett net is. IRC, Netmeeting, online Duke Nukem 3d stb. Terror News lemezújságot pont akkor fedeztem fel mikor megszűnt, de volt egy számtech bolt, ahol megvolt mind és flopira másolva jutottam hozzá a régebbi számokhoz is. Később asszem a Booster volt, amit néhaolvasni tudtam. Betárcsázós net 2004-ig volt 33.6kbps kapcsolat, mp3letöltés órákig, filmek inkább sima postán cd-n át cserélgetve, új játékok szintén. Nem volt más megoldás errefelé csak 2004-től volt ADSL az is épphogy, hiszen épp a határon laktunk a központtól való távolságnál, később lett kábelnet átmentünk arra, sokkal gyorsabb volt. 384 kbps helyett 2megabit letöltés. Felfelé meg 64 helyett 192k.

Revenge on sorozat flopin jutott el hozzám másolgattuk egymásnak, mindenki azzal játszott police-t sokáig nem tudtam végigjátszani, mert nem jöttem rá, hogy kell egy rendőrjelvény is, amit akkor kapok meg ha egy bizonyos valakinek odaadom a pornóújságot.

Ilyen party-n én se voltam soha, de azért pár lan party-t csináltunk ahol napokig ment a játék.

Adani 2019.10.05. 19:02:44

@eplethy:

Ezt nézd mit találtam:
www.kign.org/akparty.html

A Robotron terminál kibaszása is benne van az volt a csúcs

eplethy 2019.10.06. 15:52:02

@Adani: Ez a kifejezés: ablakonkibasz party :D
Redalert-et floppy-n elhozni, otthon észrevenni hogy 1 floppy elszaródott, emiatt külön visszamenni este 9kor biciklivel. DPG az osztálytársamnak volt, sok sztorit tőle hallottam. Betárcsázós net. Suliban net, délután lehetett is a számtech teremben netezni, de max 1 órát. Szar Machintosh (vagy valami apple) gépeken (pályázati szarság miatt), lassú mint a tetű,EGYGOMBOS EGÉR!!!! WTF???? senkinek nincs apple fos, így kurvára hozzá nem értés.
Hálóparti, hdd kiszerelés és azon másolás, kurvagyors, de valahogy visszaszereléskor mindig szarakodás hogy gép működés. Soros porton duke, blood, warcraft2. Out of sync - kurvaanyááád! Később lan, sokkal faszább, de mire windowsban összehozás, megőszülés ("haveromnál csak beléptem a network-be, és láttam a másik gépet, eskü, nem tudom neked miért nem megy") Nyári szünet, doom2 cooperativ, rohadt nagy hőségben. Gép folyton kifagy, miafasz??? Bazmeg, lesesett a hűtőventillátor a 233 MMX procimról!
Doom2 végigtolás együtt, kurvajó csapatmunka érzés, azóta is azt emlegetés.
Haver dicsekvés, neki Gravis Ultrasound levés, übermensh hívés. "Sokkal faszább, mint a Sound Blaster", mégis folyton SB emulate használás, mert kompatibilitás problémás. "Zenék készítéséhez is jobb" "Hány zenét csináltál?" "Egyet se" "Ja... aha... tényleg megérés 5x annyi pénzt kibaszás rá"
Első grafikus gyorsító kártyák megjelenés, rohadt drága, csóró levés, pénz nem levés rá, "Nem fogok külön pénzt fizetni csak játék miatt" később persze csak vevés, mert kurvajó grafika vágyás. AGP port, Riva TNT. TV kimenet (bazmeg mennyivel nagyobb a kép TV-n mint monitoron) ócska kínai fos vevés mert csak arra telik, mégis faszább kép mint a prémiumokon (mert a teljes képernyőt kitölti, nem hagy fekete csíkot körben (overscan)).

Adani 2019.10.07. 08:35:12

@eplethy:

Igen, majdnem mind megvolt itt is. Eleinte két gép öszekötve nullmodem soros kábellel, doom 2, war2, duke3d, 9600 bps sebességen. Nem ugyanaz a verziójú duke3d van a két gépen, nyomjuk át soros porton, kurva lassú, inkább rarozva flopin két lemezt, ide-oda cserélgetve, úgy gyorsabb volt. Később bnc hálózat, ipx néha működött néha nem, Windowsban jobb volt a helyzet, de ott is voltak vele gondok, utp és switch jobb volt csak minden gépnek külön ip címet kellett adni, ma meg már elég ha mindenki ugyanazon a wifin van.

GUS nagyon jó kártya volt anno, sokkal jobb hullámtáblája volt mint az SB-nek szebben is szóltak rajta a zenék, demóknál meg verhetetlen volt. Később mikor már a digitalizált hang lett általános már nem volt jelentősége.
első 3d-s kártyám egy 3dfx Voodoo 2 volt, akkor még kiegészítőként működött az S3 mellett.

zá37úögóq 2020.12.12. 18:50:00

@gemby: én szintén máig keresem ezt a nótát
még élőben volt szerencsém hallani, aztán csak dúdoltam egy darabig
most meg csak 2-3 évente rákeresek, ahogy tudok :D
süti beállítások módosítása